Fotovoltaika

Výrobcovia

Zobrazené produkty

Oddeľovací transformátor Victron 2000 W, vstup 115/230 V, výstup 115/230 V

04595

Skladom: 0 ks ks

Na objednávku

410,09 €

410,09 € za ks

ks

Detaily

Maximálny prenášaný výkon 2 000 W.

Môže byť použitý ako: vstup 230 V - výstup 230 V, vstup 115 V - výstup 115 V, vstup 115 V - výstup 230 V, vstup 230 V - výstup 115 V. Nastavenie vstupného a výstupného napätia 115 a 230 V musí byť vykonané manuálne .

Pri štandardných elektroinštaláciách poistky alebo prúdová ochrana bezpečne zareaguje v prípade skratu alebo prepojenia fázy so uzemnením. Pripojením zemniaceho kábla pobrežného napájania ku kovovým častiam lode však vzniká nežiaduca elektrogalvanická korózia. Pokiaľ do lode privedieme iba fázu a pracovnú nulu bez uzemnenia, vzniká nebezpečná situácia nefunnej prúdovej ochrany a ističov v prípade skratu kovových častí lode.

Elektrogalvanická koróza vyskytuje v situáciách, keď sú dva odlišné kovy elektricky prepojené a súčasne vystavené elektricky vodivej kvapaline, ktorou je napríklad voda, najmä morská. Všeobecne menej ušľachtilý kov viac koroduje (degraduje), zatiaľ čo viac ušľachtilý kov je katodicky chránený a korózia na ňom nie je taká rýchla. Miera galvanickej korózie závisí od mnohých faktorov ako pomeru plochy oboch kovov, vodivosti kvapaliny, teplote atď.

Je omyl sa domnievať, že galvanická korózia sa týka iba kovových (vrátane hliníkových) trupov lodí. V skutočnosti sa týka všetkých kovových častí, ktoré prichádzajúce do styku s vodou (hriadeľ, schodíky atď.). Galvanická korózia rýchlo rozpustí prípadné obetované anódy a následne výrazne negatívne pôsobí na kovy pod čiarou ponoru pri pripojení lode na pobrežný zdroj prúdu. Riešiť elimináciu galvanickej korózie odpojením zemniaceho kábla je mimoriadne nebezpečné, pretože elektrické ochrany nemusia fungovať tak, ako by mali.

Najlepším spôsobom, ako sa elektrogalvanickej korózii bezpečne brániť je použitie oddeľovacieho transformátora na pripájanie lode k pobrežnému zdroju striedavého prúdu. Transformátor eliminuje akékoľvek elektrické prepojenie medzi pobrežím a loďou. Pobrežný prúd je privedený na primárnu stranu transformátora. K sekundárnej strane je potom pripojený elektrorozvod vlastnej lode. Oddeľovací transformátor dokonale izoluje loď od uzemnenia na strane pobrežnej prípojky a súčasne dodáva do lode potrebnú elektrickú energiu. Všetky chránené kovové časti lode musia byť spojené s pracovnou nulou výstupu (sekundárna strana transformátora – vstup do lode). Iba tak bude prúdová ochrana a poistky lode bezpečne fungovať v prípade skratu.
Z dôvodu minimálnej hlučnosti vinutia a vysokej účinnosti sa používa toroidná technológia vinutia. Mäkký nábeh el. prúdu v oddeľovacom transformátore zaistí, že sa prúdovo obmedzený istič v el. prípojke v prístave alebo kempe pri pripojení veľkých spotrebičov s veľkým prúdovým rázom neodpojí.

Kvôli bezpečnosti je odporúčané pripojiť pracovnú nulu sekundárnej strany transformátora (loď) so uzemnením na pobreží, pokiaľ bude loď mimo vody.

Technické údaje:
Vstupné napätie 115 alebo 230 V
Výstupné napätie 115 alebo 230 V
Frekvencia: 50 alebo 60 Hz
Maximálny odber: 17/8,5 A (115/230 V)
Mäkký štart: áno
Typ transformátora: toroidný (nízkohlučný, nízka hmotnosť)
Vstupný istič: áno
Materiál krytu: hliník
Stupeň krytia: IP 21
Hmotnosť: 10 kg
Rozmery: 375 x 214 x 110 mm

ďalšie produkty